Tuesday, June 7, 2011

Bahasa terlarang dalam karangan..

assalamualaikum semua.
tadi nora ada jenguk kat berita harian online.
jom baca article dulu.

KUALA LUMPUR: Fenomena pelajar sekolah menulis karangan menggunakan bahasa singkatan SMS dan bahasa sembang siber atau chatting, semakin serius selepas kemunculan pelbagai laman interaktif serta laman sosial di internet seperti Facebook dan Twitter.

Kebiasaan menggunakan bahasa singkatan itu menyebabkan pelajar terbawa-bawa ketika menulis karangan subjek Bahasa Melayu dalam peperiksaan, sekali gus menjejaskan mutu karangan dan mempengaruhi jumlah markah.
Antara bahasa singkatan yang digunakan ialah Askm bagi menggantikan Assalamualaikum, tidak (X); yang (yg); bila (bla); masa (mse); saya (sy); telefon (tpon/fon); dengan (ngan/dgn); terima (tima) dan sebab (coz).

Perkara itu diakui guru sekolah yang mendakwa ia semakin kronik disebabkan kebanyakan pelajar terlalu asyik melayari laman sosial sama ada menerusi komputer atau telefon bimbit untuk berinteraksi.

sumber: berita harian online
Kata Nora:
memang kita pon sedia maklum mengenai hal nie.
budak - budak zaman sekarang kan dah pandai.
enset sowang satu. adik nora yang baru darjah satu pon dah ada facebook sendiri.
hurm tah la masaalah nie semua orang kena ambik peranan.
kalau dibiarkan rosakla bahasa kita.
tue tak kira ngan bahasa melayu campur ngan bahasa english.
nora pon kadang2 terlepas taip campur2.

Apa kata korang??

8 comments:

NURUL AINI NORAZMAN said...

kata Aini: maka bapak perlu la mainkan peranan dlm hal ni,. terlalu muda utk diowng ada FB or apa2 social ntwork ni,.

syrupmasin said...

haha..naseb dah habis sekolah..kalu ta same jugak :D

nora amila ghazali said...

aini: saya setuju ngan kata aini tue.. =)

syrup: hahha samala kita.. hahha

shahjiehan said...

rosak bhasa kita...hummmm

Budak Botak said...

Kena didik dari kecik2 ni, kalo tak terbiasa tulis karangan macam tue...

Entry terbaru -> Gegala Wordless Wednesday Pulak Sekarang Ni Ye... (",)

nora amila ghazali said...

sj: hurmm.. pengaruh semua tue..

budak botak: betul3

kiera'sakura said...

kdang2 akak pown kurang fham bahasa sms nie.. sbb tue msg akak panjang sbb akak xreti nk short form kan die..hihihihi

nora amila ghazali said...

kak kira: hahaha.. nora pon kdg2 taip panjang,, tkut org tak paham... hhahha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Teman Bloggers..

jom check page rank blog kita!!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service