Sunday, February 6, 2011

Sikap buruk atas jalan raya..

assalamualaikum semua...
kebanyakkan kita ambik sambil lewa ja masa kat atas jalan...
tau tak kita bila kita bersikap demikian banyak yang akan terjadi..
contohnya kemalangan... sekarang kes kemalangan diatas jalan kan makin meningkat..
nak ka kita jadi salah sorang dari mereka...????
jom kita tengok apa sikap buruk ketika di atas jalan...

1. membuang sampah melalui tingkap kereta

- ha... yang nie nora tengok ramai sangat yang suka buat... tak taukah kita kalau selalu buang sampah melalui tingkap boleh menyebabkan pencemaran?? ataupun still nak wat tak tau ja.??? apa salahnya buang di tempat yang betul... kadang2 budak2 buang beg plastic atas jalan, tiba2 ada orang duk bawa motosikal kat belakang... then plastic tue terlekat kat muka ka?? kat kaki ka... sibuk duk buang tak tengok depan dah... tak kah akan berlaku kemalangan???

2. beremba di atas jalan

ha nie satu kes lagi... gat jalan tue mak bapak depa punya kot... maaf agak kasar... tapi tu la hakikatnya... nora tengok ramai dikalangan kita macam nie.. kalau nak menyembang sangat.. pergi la kedai makan... ha sembang puas2.. ni tak nak menyembang tengah jalan gak... hishhh bahaya betul la...dah la melolong kadang2 tue.. bila orang hon tau plak nak marah... hurmmm..

3. cakap telefon atau main sms semasa memandu atau menunggang motosikal

hurmmm.. yang nie pun ramai yang buat... kadang2 tue nora tengok sibuk cakap telefon sampai tak tengok orang belakang dah... bawak kereta... alamak haiii... slownya... haloooo kalau ada orang nak beranak, terberanak kat situlah nampaknya... hurmmm.. kalau nak menyembang berhenti la kat tepi tue... jangan la nak menyusahkan orang lain... ni tak... aiyaa... tue tak kira yang bawak moto then duk balas msg... naik takut nora ikut belakang... hurmm..

4. tidak mematuhi lampu isyarat

ha... yang nie lagi banyak.. tambah2 kat kawasan kampung... buat endah tak endah ja.. kadang2 tue nora tengok kawasan tue memang popular dah dengan kes kemalangan yang banyak... boleh dia buat tak tau... suka ati dia ja jalan tak tentu hala.. sampaikan orang lain plak nak kena berhati2, yang dia main redah ja... hurmmm macam2 betul...

5. tak pakai helmet

aduhhh... nie memang ramai yang buat.. tak takut betul... kadang2 tue depan balai polis dia buat perangai macam tue... hurmm.. tak sayang nyawa ka cik adik2 sekalian... kalaulah eksiden ka?? tak ka teruk.. nie tak ambik endah tak endah ja... kerajaan yang buat peraturan mestilah bersebab.. nie tak suka ati ja... janganla melawan sangat bukan susah pun nak pakai helmet...

6. nak belok lambat bagi signal

aduhhh... tak sayang nyawa gak ka... ala.. tolongla bagi signal awal2 cikit... kadang2 terkejut nora nasibla cepat tangkap... kalau tak boleh eksiden... aiyoo... tertekan betul nora memandu atas jalan raya... lambat giler nak bgi signal... pagi tadi pun kena juga.. eeeeiiii macam nak pi kat kereta tue marah2 ja.... huhhhhh.....

hurmmm... ubahla sikap kita masa kat atas jalan raya....
jangan sebab kita orang lain yang merana...
hidup tak tenang tau tak...

~ selamat mengubah sikap kita ya ~

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kalau nak masuk link apa2 dalam blog nie... just klik ja... akan jadi new tab... =)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12 comments:

zaty luvlianncezzz said...

yg lambat bg signal tue geram....grrrr

nora amila ghazali said...

@zaty luvlianncezzz
betul2... nora pun sangat gerammm... huhhh...

YAYA AZURA said...

setiap hari jumpa 6 sikap buruk tu..geram betol!!!

hanis said...

belum ada lesen lagi..rasanya kalau dah ada nanti kena hati2 lebih...
memang geram dgn sikap pemandu mcm tu...

nora amila ghazali said...

@YAYA AZURA
betul2... selalu jumpa tue yang teringat nak buat entry..

@hanis
bagus2...

munna said...

tu mmg sifat pemandu malaysia ni... kak munna plg tak suka tgk org bersms sambil drive....

KELI OH KELI said...

buruk betul ya tabiat sebegitu...ayuh buang yang keruh..ambil saja yang jernih..

nora amila ghazali said...

@munna
betul2...

@KELI OH KELI
mmg buruk... hurmmm...jom2..

putERi-kAtEk said...

boleh jadi cikgu driver school ni...hahahhaa

nora amila ghazali said...

@putERi-kAtEk
erk??? hahhahahah..... ye la tue...

zaty luvlianncezzz said...

hey anda ditag!!

http://eityzaty.blogspot.com/2011/02/contest-senyum-tak-nampak-gigi.html

nora amila ghazali said...

@zaty luvlianncezzz
ohhh... okeh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Teman Bloggers..

jom check page rank blog kita!!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service