Monday, April 18, 2011

Toturial: Cara nak selamatkan blog anda


assalamualaikum semua..
sekarang kan heboh pasal google nak delete account blog kalau tak aktive..
dan yang guna email selain gmail.. hoho
blog nora pon dah terlibat sekali.. so tadi kat KBU memang serabutla..
semua dah pening2 cm na nak buat..

so meh nora nak ajar serba sedikit..

langkah 1:
create email google na... contoh nora punya
noraamila08@gmail.com

langkah 2:
bukak blog setting > permissions > add authors
macam gambar bawah nie...


langkah 3:
ha mesti jadi macam nie okeh??


langkah 4:
bukak account email gmail korang..
pastikan dapat msg macam kat baeah nie..
then klik link mcam anak panah kat bawah nie okeh..


langkah 5:
log in balik blog korang ngan old email okeh..


langkah 6:
bukak blog setting > permissions > grant admin privileges kat email lama tau
okeh...

langkah 7:
then sign out .. pastu bukak balik guna email gmail

langkah 8:
dia akan keluar macam bawah nie..
isi ja macam biasa okeh...


langkah 9:
ha terus leh masuk dalam dashboard macam bawah nie..
hehhehe


tengok anak panah... dh bukak guna email gmail..

langkah 10:
bukak blog setting > permissions > remove old admin

maksudnya.. remove la account dari old email korang..
bukan apa nie untuk mengelakan sebarang kemungkinan...
takut dia detect ada lgi akaun lain selain gmail...
terus dia delete ha... sapa susah???

okeh kalau nak toturial lain... usha link bawah nie naaa..
white mommy
Pakcu

SEKIAN... SELAMAT MENCUBA!!

update: jangan risau.. blog kamu seperti biasa.. cuma author akan bertukar email ja.. yang lain2 still sama... tapi kat dashboard tue mybe akan hilang so kena follow balik kowt... apa2 pun tunggu esok tengok kalau still tak der baru follow lain..

21 comments:

buyat(bebola tomato) said...

xkan nak kene remove gak. huk2

Mizs Nurul Farhana said...

maknanya memang kena guna gmail saja lah yea.. anyway my blog memang guna gmail pun..

nora amila ghazali said...

buyat: bukan remove apa pown chage author email ja..

mizs: senangla cm tue

buyat(bebola tomato) said...

sayang nk change author. huhu

nora amila ghazali said...

buyat: hahhah kamu juga kan yang duk menaip... lalal ikutla.. nora bantu sikit2 yang nora mampu ja... yang lain2 terpulanglah...

NuSaNa NoSa 91 said...

syg nya klu kena follow blek.. payahhhh~ =.="

nora amila ghazali said...

nusana: ikotla... hihihi.. mmg syg,,,

CiK LiYzA ^^, said...

n0ra..nati kalo da change author otomatik blog kita jd cm blog baru asal tuh blek eh..

nora amila ghazali said...

kak liza: dashboard ja yang hilang yang lain2 still same..

zaty luvlianncezzz said...

asa dh ok kot.tp cm pelik sket.huhu

nyusahkan ja suma nie.tenx sharing :)

Pakcu said...

thankkkkkkkkkkks nora!!

nora amila ghazali said...

zaty: hhahahah tah la nak kata apa.. nora mula2 buat pown serabut gak..

pakcu: welcome..

~..Amalina Mansor..~ said...

errr kalo wat camtuh.. yg mana kita folllow sume kena follow balik la ek???

zahidah dihaz said...

nasib baik saya punya blog memang pakai gmail....tak payah nak tukar2 bagai....



New Entry: TAMRA THE ISLAND

nora amila ghazali said...

amalina: asanyala... sbb smpai sekarang noranyer blog still tak der..

zahidah:bagus2... senang la.. nora la susah..

*47!k@# said...

takleh nk buang akaun yahoo tu..:'(

Rafidah Bakri said...

kalau dah memang sedia pakai email gmail, tak perlu tukar2 setting ke?? huhu.. compius

nora amila ghazali said...

ika: eh napa plak tak leh.. errr

rafidah: kalau dh gmail okeh jer.. senyum jer.. hihihi

Cik Misi said...

biar betul...mcm menakutkan je kalau die delete betul2...~CikMisi~

nora amila ghazali said...

cik misi: hheheh agakla..

aDisH.sHidA said...

kak wat kat mbe x jadi pun

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Teman Bloggers..

jom check page rank blog kita!!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service