Friday, November 5, 2010

Tips mengekalkan persahabatan..

aloha... hahhaaha... tetiba jer... tah pa pe la nora nie... huhu
ok la... smbungan untuk entry pekenalan nora aritu... tntang tips bersahabat...
petang yang best nie... nora nak bg plak... tip untuk mengekalkan persahabatan kat semua..

semua orang msti ada kawan kan...
kita msti nak persabatan tue kekal selamanya right??
ok nie antaranya tips untuk mengekalkan persahabatan kita ngn frenz kita erk...

  • Saling Memberi Kebebasan Persahabatan memberi kita ruang utk berkongsi suka duka bersama dan bukannya utk saling menyakiti dan membenci di antara satu sama lain. Tetapi menjadi sahabat baik juga tidak bermakna kita harus memiliki seluruh ruang hidupnya. Misalnya, melarang teman kita membuat itu dan ini. Malah kita juga sibuk mengatur perjalanan hidupnya. Ini jelas menunjukkan kita terlalu mementingkan perasaan sendiri tanpa mempedulikan perasaan org lain. Apalah salahnya jika kita saling menghormati hak kebebasan dirinya. Dan apa yg penting, si dia jujur pada persahabatannya.

  • Saling Menahan Rasa Cemburu Ramai yg berkata cemburu itu bunganya cinta. Tanpa cemburu persahabatan yg dibina tak adalah 'thrill'nya. Tetapi cemburu yg membabi buta boleh menjejaskan hubungan. Ada baiknya sebelum api cemburumu memuncak, cuba selidiki dahulu kebenarannya. Jika ada yg tak kena, tanyalah temanmu itu dgn baik tanpa bersikap marah dan menuduh. Usahakan utk berbicara dgn fikiran yg matang dan tenang. Sebenarnya perasaan cemburu ini tidak perlu terlalu ditonjolkan kerana ini boleh membuatkan temanmu itu naik tocang. Dia akan mempergunakan kelemahan kamu itu utk membuat kamu berasa cemburu dengan berulang kali. Tentu menyakitkan...

  • Saling Memahami Utk menjadi sahabat yg baik kamu harus berusaha memahami dan mengenali diri sendiri serta permasalahannya dgn lebih mendalam. Misalnya temanmu itu menolak ajakanmu untuk keluar menonton wayang bersama, kamu tidak boleh membuat tanggapan yg bukan2 tentang dirinya. Mungkin dia mempunyai urusan yg mesti diselesaikan terlebih dahulu. Adalah lebih baik kamu mencari hiburan sendiri lagipun esok masih ada masa utk kamu bertemu si dia.

  • Saling Mengalah Demi menyelamatkan hubungan, tidak ada ruginya sekali sekala kamu bersikap mengalah. Kamu dan si dia sering bercanggah pendapat. Seperti menonton wayang, kamu sukakan filem romantik tetapi dia pula suka filem aksi. Oleh kerana sayangkan tali persahabatan yg telah terbina sekian lama maka si dia sentiasa menuruti segala kemahuanmu semata-mata mahu menjaga hati dan perasaanmu. Tetapi bila difikirkan semula, apalah salahnya sekali sekala kamu pula yg beralah dan cuba belajar memahami minatnya. Situasi ini tentu akan membuat si dia berasa bahagia dan lebih menyayangi dirimu.

  • Saling memberi Kemaafan Memaafkan perlu tetapi tidak mudah selagi perasaan kesal dan kecewa menguasai diri. Tetapi sebagai insan biasa, kita tidak dapat lari daripada melakukan kesalahan dan kesilapan. Lagipun, sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula kita sesama sendiri. Belajar menjadi seorang teman yg sudi memberi kemaafan kepada org lain biarpun kamu sendiri tahu perkara itu bukanlah berpunca dari kesalahan atau kesilapan dirimu.

p/s: haaa ikut nasihat tue... klau kita asyik mengongkong kawan kita tak guna juga kan... kita semua manusia biasa.. mesti ada wat silap... so lepas nie perbtulkan pe pe yang korang asa berkait ngn korang erk... moga persahabatan yang kita jalinkan dengan frenz kita akan kekal selamanya....

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Teman Bloggers..

jom check page rank blog kita!!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service